Å legge opp en god strategi kan være avgjørende for å en bedrifts overlevelse. Enkle budskap, i markeder uten særlig mye konkurranse, kan være oppskriften på suksess. Å sette seg på spillebordet der det ikke sitter noen fra før, kan gagne deg, noe Zappos CEO Tony Hshie lærte gjennom pokerspilling. Han skriver i en artikkel i Huffington Post om hvordan han fant likheter mellom pokerstrategi og strategi innen business. I begge tilfeller gjelder det å velge det riktige bordet å spille på og å bytte bord når det er nødvendig. Han kom til konklusjonen at strategi begynner før du i det hele tatt har begynt å spille – strategien starter allerede når du velger hvor du setter deg.

”Velg en retning og implementer som et helvete”

På samme måte som man velger et marked å delta i, må man også generere trafikk fra dette markedet. Det er svært sjeldent at man er alene tilbyder, og derfor vil det alltid være konkurranse om kundene. Bedriften må ha en strategi som generer trafikk og kunder. Jack Welch, tidligere CEO hos Amerikanske General Electric, fant at strategi egentlig er ganske enkelt; ”You pick a general direction, and implement like hell.” Sammen med sin kone Suzy Welch, mener han at strategi er såpass levende og dynamisk, at det er unødvendig å bruke masse tid og energi på studier, planlegging og rapporter. Du må bare sette i gang.

Strategi og implementering

Jeg vil derfor ta for meg Jack Welchs tips for å gjøre nettopp dette i praksis. Han introduserer en rekke steg for å implementere strategi i bedrifter, der det første går ut på finne bedriftens ”aha!”. Dette er en av de raskeste metodene for å finne bedriftens varige konkurranse fortrinn. For å finne dette, er bedriften nødt til å se på markedet, konkurransen og sin egen situasjon. Bedriften må stille seg spørsmål om hvordan markedet ser ut i dag. Hva har konkurrentene våre drevet med den siste tiden? Eller hva har bedriften drevet med, og hva kan de gjøre for å vinne kundene i markedet? Spørsmål som disse skal lede bedriften mot sin åpenbaring, et aha om hvordan bedriften kan vinne i markedet og dets deltakere.

Når bedriften har sitt aha, gjelder det å sette riktig folk til selve utførelsen. Strategi fungerer i følge Jack og Suzy best i kombinasjon med de riktige ferdighetene.

”you get a lot more bang for your buck when strategy and skills fit” – Jack and Suzy Welch

Dette er bare begynnelsen. For siste steget i implementeringen er å fortsette på denne måten. Bedriften må kontinuerlig jobbe med å finne deres a-ha, videreutvikle og forbedre metodene og utførelsen av dem.

Den lærende bedriften

Store deler av Jack og Suzy Welchs tanker om strategi, bygger altså på den lærende organisasjon. En av de viktigste drivkreftene i å implementere strategi, er en bedrift som hele tiden ønsker å lære om egen organisasjon og markedet de befinner seg i. En bedrift med kultur for læring vil utvikle og forbedre seg. De vil finne en måte å utnytte de ressursene konkurrentene vil ha vanskeligheter med å etterligne – de vil gjøre ting på en annen måte, og finne sitt konkurransefortrinn (ledernett.no). Jeg vil påstå at bedrifter som har fokus på å lære, er bedrifter som gjerne overlever på sikt. Dette fordi læring aldri slutter, det er en sirkel som fortsetter og fortsetter. Bedrifter med kultur for læring vil alltid jobbe for å finne og implementere sitt aha! Dermed vil de finne nøkkelen som forenkler strategi.

– Thea Wilhelmine Jørgensen

 

Kilde:

Jack og Suzy Welchs tips er hentet fra Linkedin.com

 

 

Strategi og implementering
Tagged on:                         

3 thoughts on “Strategi og implementering

 • February 24, 2017 at 12:56 pm
  Permalink

  Spennende innlegg, Thea! Liker spesielt godt at du drar paralleller til lærende organisasjoner og viktigheten av å være nysgjerrig i dagens marked.

  Reply
 • February 28, 2017 at 9:58 pm
  Permalink

  Veldig bra innlegg!

  Reply
 • March 22, 2017 at 12:55 pm
  Permalink

  Dette var bra skrevet! Du viser god kunnskap, og sprer det til leserne dine!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *