De aller fleste har gjort et søk i Google. Enten det er noe man leter etter eller lurer på. Google rangerer resultatene som kommer opp, og gir deg en blanding av betalte annonser og organiske søkeresultater. Annonsene opptar de øverste og nederste 2-4 plassene, avhengig av hva det søkes på, og er tydelig markert som annonser. Under dukker de organiske resultatene opp. Så hvordan funker egentlig søkeannonsering på Google? Og hvordan kan man selv annonsere der?

Skjermbilde søkeannonsering

Annonsene fremgår av Googles egne annonseringstjeneste ved navn AdWords. I dette innlegget vil jeg forsøke å dekke det mest grunnleggende ved søkeannonsering i Google, og gi deg en steg-for-steg guide til hvordan du selv kan annonsere gjennom AdWords.

 

1. Dynamisk søkeannonsering

For bedrifter med mange produkter og produktkategorier, og som har en velutformet nettside, kan dynamiske søkeannonser være svært lønnsomt. Denne type søkeannonse baserer seg på innholdet på nettstedet ditt, og annonsene utformes deretter. Dette vil si at folk som søker på noe som kan relateres til ditt nettsted, vil få opp søkeannonser som automatisk utformes for å samsvare med søket. Slik dekker du alle områder på nettstedet ditt, fordi annonsene generes etter innholdet på siden din og tilpasser seg det søket etter. Si at du er en bedrift som leverer matkasser, og en potensiell kunder søker etter ”enkel middag”. I dette tilfellet kan den dynamiske søkeannonsen utformes med tittelen ”Enkel middag levert på døren – Bestill matkasse her”.

Skjermbilde søkeannonsering
Her velger du hva slags type annonse du ønsker å lage.

2. Søkeannonsering i “bare søkenettverket”

Den andre formen for søkeannonser er den basert på søkeord. Denne annonsetypen passer godt for bedrifter som ønsker å nå potensielle kunder som søker aktivt etter produkter eller tjenester du tilbyr. Med annonser i “bare søkenettverket” når du dine potensielle kunder ved hjelp av utvalgte ”søkeord”. Google finner samsvar mellom hva potensielle kunder søker etter, og søkeord du som annonsør har valgt å legge inn bud på. Søkeord er dermed i stor grad med på å gjøre annonsene dine relevante.

 

Søkeord

La oss for eksempel se for oss at du ønsker å bli synligere på en spesiell kategori i sortimentet ditt, som en ”sunn” matkasse. Da vil du ved hjelp av Googles verktøy, Key Word Planner, kunne estimere kostnader, søkevolum og antall klikk basert på søkeord relatert til denne produktkategorien. Slik kan du utfra ditt dagsbudsjett selv velge hvilke ord som er verdt å bruke penger på, og hvilke du kanskje bør styre unna. Søkeord relatert til merkenavnet ditt er gjerne rimeligere, da ikke like mange er ute etter å dukke opp i samsvar med dette. Mer generiske søkeord relatert til produktkategorien din kan være dyrere på grunn av konkurranse, eksempelvis søkeord som ”sunn middag” eller ”sunn matkasse”.

Det viktigste med søkeordene er at det er disse som gjør annonsen din relevant. Det gjelder derfor å bruke de søkeordene som aller best beskriver produktet eller tjenesten du tilbyr, og som dine potensielle kunder gjerne søker etter. AdWords gir deg dessuten også muligheten til å ekskludere søkeord du ikke ønsker å være synlig på. I tilfellet matkasser, kan du velge negative søkeord som –ferdigmat for å unngå treff hos de som søker dette.

Søkeordene deles deretter inn i egne annonsegrupper. Annonsegrupper er med på å organisere søkeordene du vil være synlig på, inn i grupper med samsvar til hverandre. Det er nemlig et viktig poeng å dele søkeordene inn etter deres relasjon til hverandre. Du vil ha egne annonsegrupper for ulike temaer eller produkter/tjenester, som er innordnet under ulike kampanjer med egne mål. Eksempelvis vil du ha en egen kampanje for merket ditt (En Brand-kampanje) og en annen kampanje for ulike tjenester/produkter du tilbyr. Innunder en produkt-kampanje vil du ha ulike annonsegrupper for ulike produktkategorier.

 

Fremgangsmåte for søkeannonsering i “bare søkenettverket”

Når du oppretter en kampanje for en søkeannonse blir du møtt av en rekke innstillinger, blant annet hvor du ønsker at annonsene skal vises (relevante byer, hele Norge osv.) eller hvilke språk den skal rettes mot. Her blir du også møtt av en rekke budstrategier, som avhengig av hva du ønsker å oppnå.

Skjermbilde søkeannonsering
Slik ser steder, språk og budstrategiene ut i AdWords-kontoen din.

Ved den manuelle budgivningsstrategien (manuell CPC) må du selv justere bud opp og ned hver dag. De automatiske bud-strategiene justerer på egenhånd budene etter hva ditt mål for annonsen er:

 1. Målrettet mot søkesideplassering – Budenes angis automatisk for at din annonse skal dukke opp øverste eller på første side av søkeresultatene. Er en god strategi for å få synlighet.
 2. Mål-CPA – Budene dine blir angitt automatisk for å gi så mange konverteringer som mulig i forhold til målkostnaden din per kjøp.
 3. Mål-ROAS – Budene dine blir angitt automatisk for å gi deg høyest mulig konverteringsverdi for avkastningsmålet du har på annonseforbruket.
 4. Målandel for høyest rangering – Budene angis automatisk etter hvilket domene du ønsker å havne ovenfor i søkeresultatene og hvor ofte. Passer for å øke synlighet ovenfor konkurrenter.
 5. Maksimer antall klikk – Budene angis for å gi deg så mange klikk som mulig innenfor budsjettet du setter. Er en god strategi dersom du ønsker flere besøkende til nettstedet ditt.
 6. Utvidet CPC – utvidet kostnad per klikk, optimaliserer for klikk som leder til konvertering. Krever at det settes opp konverteringssporing, men passer godt for annonser som ønskelig skal lede til en konvertering.

 

Andre innstillinger for søkeannonsene

Hver av annonsegruppene innenfor kampanjen danner igjen ulike annonser som kan roteres med ulike innstillinger for annonserotasjon. Slik har du muligheten til å følge med på hvilken tekst og utforming som gir best utslag hos søkerne. Du kan velge om du vil rotere de ulike annonsetekstene slik at søkeannonsen som helst gir klikk eller  som helst gir konverteringer i form av salg eller sign-ups skal vises. Eller du kan velge å rotere tekstene jevnt eller uendelig.

Det kan også lønne seg å bruke annonseutvidelser så godt du kan, disse er nemlig med på å gi kundene enda flere grunner til å klikke på akkurat din annonse. Videre kan du lagre instillinger for hvor lenge og når du ønsker at annonsene skal være synlige, etter dato, dager eller klokkeslett.

Skjermbilde søkeannonsering
Her huker du av de ulike utvidelsene du vil legge til å annonsen din.

Det neste store steget i prosessen er opprettelse av ulike annonsegrupper innenfor kampanjen. Der er her du utformer annonsene med tekster og overskrifter og legger til søkeord som hører til i annonsegruppen. Annonsene burde utformes etter googles egne tips for utforming, som du kan lese mer om her. Google anbefaler også at man eksperimenterer med å lage tre-fire forskjellige annonsetekster for hver annonsegruppe. På denne måten kan man følge med på hvilken tekst som gir flest klikk eller konverteringer. Søkeordene du ønsker å inkludere i en annonsegruppe kan være mange, men google anbefaler å begynne med rundt 20 i første omgang. Deretter kan du legge til nye eller fjerne gamle ord som ikke gir trafikk. Hvilke søkeord du bør bruke kan du estimere i overnevnte verktøyet Key Word Planner (søkeordplanleggeren), som du finner under ”verktøy” i AdWords-kontoen din.

Skjermbilde søkeannonsering
Her finner du søkeordplanleggeren.

Dette er i essensen de mest vesentlige innstillingene for nybegynnere ved søkeannonsering i Google AdWords. Det aller viktigste gjenstår likevel; du blir nemlig best i AdWords ved å prøve deg fram! Det kan være greit å ha en grunnleggende innføring, men utover dette lærer du masse av å gjøre det i praksis. Lykke til, håper du fant dette nyttig.

– Thea Wilhelmine Jørgensen

Google AdWords: En guide til Googles søkeannonsering

4 thoughts on “Google AdWords: En guide til Googles søkeannonsering

 • April 15, 2017 at 10:07 am
  Permalink

  Hei Thea

  Dette var en kortfattet og oversiktlig guide for Google søkeannonsering i AdWords. Veldig nyttig ettersom AdWords kan virke ganske komplekst og avansert for mange. Denne guiden viser på mange måter at det ikke er så vanskelig.

  Stå på videre! Jeg abonnerer og gleder meg til å følge deg videre.

  Reply
 • April 19, 2017 at 8:33 am
  Permalink

  Hei Thea,

  Synes du har skrevet en god og oversiktlig guide for søkeannonsering i AdWords. Liker spesielt godt at du illustrer med bilder hvordan prosessen gjøres, slik at man kan bruke innlegget ditt som en mal for fremgangsmåten. Supert at du også henviser til andre nettsider hvor man kan lese mer om søkeannonsering.

  Stå på videre!

  Reply
 • April 20, 2017 at 8:59 am
  Permalink

  Hei,
  Takk for en kort, men grundig innføring i hvordan man skal gå frem ved bruk at Google Adwords. Personlig er jeg relativt lite teknisk, så liker godt at du har illustrert fremgangsmåten med markerte bilder. Fint at du også gir en kort forklaring på de mest sentrale begrepene, med en link. Takk for en nyttig guide:-)

  Reply
 • April 20, 2017 at 3:01 pm
  Permalink

  Nyttig guide for nybegynnere i Adwords! Google adwords er ett svært spennende verktøy, med mange ulike muligheter, men det kan virke overveldende i starten. Jeg syntes du gjør en bra jobb med enkelt å forklare steg for steg hvordan søkeoptimalisering fungerer.

  Cheers K 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *